Rijlessen

2023-04-15
Chantal van Beek

Rijlessen volgen

Ben je 17 jaar en wil je je auto rijbewijs gaan halen? Dan is het moment aangebroken om een rijschool te zoeken waar je rijlessen kunt gaan volgen. Je kunt hier een rijschool in de buurt vinden waar je bijvoorbeeld een proefles kunt volgen om te zien of jij en de rijinstructeur een match zijn. Ook kan de instructeur aan de hand van jouw wensen en leercurve bepalen hoeveel lessen je nodig hebt, zodat je weet hoe lang je bezig bent om uiteindelijk zelfstandig de weg op te mogen.

Wat kun je verwachten tijdens rijlessen?

Tijdens rijlessen werk je samen met een instructeur om verschillende rijvaardigheden te oefenen. De instructeur zal je leren hoe je het voertuig moet bedienen, hoe je moet schakelen en sturen, en hoe je moet remmen en gas geven.

Daarnaast leer je ook verkeersregels en verkeersborden te interpreteren en toe te passen. Je zult leren hoe je moet omgaan met verschillende verkeerssituaties, zoals kruispunten, rotondes, snelwegen en drukke stadsstraten.

Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je ook leren hoe je defensief moet rijden en hoe je veilig kunt rijden onder verschillende weersomstandigheden en verkeersomstandigheden.

Automaat of schakel rijles

Je kunt kiezen om in een schakelauto of automaat variant rijlessen te volgen. De keuze hiervoor hangt af van je wensen. Je mag met een schakel rijbewijs ook in een automaat rijden, maar andersom mag je niet met je automaat rijbewijs in een schakelauto rijden. Bedank dus vantevoren goed wat de voor- en nadelen zijn van het type rijbewijs waar je voor wilt gaan. Je rijinstructeur kan je hierbij helpen.

Tips voor het kiezen van een rijschool

Als je op zoek bent naar een rijschool, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips:

  1. Zoek naar een rijschool met een goede reputatie. Vraag vrienden en familieleden om aanbevelingen en lees online reviews of kijk hier wat de beste rijschool in jouw omgeving is.

  2. Kijk naar de prijzen en pakketten die de rijschool aanbiedt en vergelijk deze met andere rijscholen in de buurt.

  3. Vraag naar de beschikbaarheid van rijlessen en hoe flexibel de rijschool is in het plannen van lessen.

  4. Controleer of de rijschool een hoog slagingspercentage heeft bij het rijexamen.

Heel veel rijplezier!

Handige Links: