De beste tips voor het importeren van een auto

2022-06-14
Marcel Hiemstra

Stel je voor dat je net je rijbewijs hebt gehaald door lessen te volgen bij een autorijschool in Zuid-Limburg. Je woont dan waarschijnlijk vlakbij de grens met Duitsland. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om een vierwieler te kopen bij onze oosterburen? Met een beetje geluk zul je dan zelfs goedkoper zijn ten opzichte van wanneer je dezelfde auto koopt in ons land. Het kopen van een voertuig in het buitenland heeft wel een nadeel, de auto importeren Duitsland is dan namelijk nodig. Om dit succesvol te kunnen doen, kun je gebruik maken van de volgende tips! 

Controleer de auto

Soms gaan mensen niet zelf naar Duitsland om de auto die ze gaan kopen in levende lijve te checken. Dat is niet slim! Het is beter om wel daadwerkelijk af te reizen naar de verkoper zodat je zelf het voertuig kunt controleren op gebreken en beschadigingen. Heb je zelf niet echt verstand van auto’s? Vraag dan een kennis die dat wel heeft om met je mee te gaan. Zo kunnen jullie samen de bolide controleren waardoor je zeker weet dat je een goede aankoop doet. Vergeet bovendien niet om een proefrit te maken! 

Zorg voor de juiste papieren

Helaas gebeurt het nog altijd te vaak dat Nederlanders naar Duitsland afreizen om een auto te kopen maar dan terugkomen met onvolledige documenten. Je hebt dan dus wel een nieuwe vierwieler, maar de Audi importeren Duitsland is dan niet altijd even goed mogelijk. Voordat je de dealer verlaat, is het dan ook verstandig om nog even alle papieren te controleren. Zo moet je bekijken of het kentekenbewijs compleet is, in sommige landen bestaat dit namelijk uit meerdere gedeeltes. Ook moet je altijd controleren of het VIN op het kentekenbewijs hetzelfde is als het VIN dat staat in de auto. 

Te mooi om waar te zijn

Lijkt de auto te mooi om waar te zijn? De kans is groot dat dit dan daadwerkelijk het geval is. In de onderstaande situaties moet je zeker op je hoede zijn:

  • De tellerstanden zijn in documenten met de hand aangepast.
  • Diverse documenten ontbreken, denk aan APK-rapporten, onderhoudsboekjes en smeerkaartjes.
  • De prijs is veel lager dan de marktwaarde.
  • Het voertuig heeft een lage kilometerstand terwijl het interieur wel versleten is. 
  • De distributieriem is vervangen volgens de verkoper maar er is geen datum van vervanging genoteerd.

In deze situaties is het beter om niet de auto te kopen! Duitse importauto’s staan er namelijk een beetje om bekend dat ze vaak een teruggedraaide teller hebben, hier zit je echt niet op te wachten.

Eis een aankoopnota

Bij het kopen van een auto in Duitsland is het slim om een aankoopnota te vragen, al kan een verkoopovereenkomst hier een goed alternatief voor zijn. Dit mag zelfs handgeschreven en ondertekend zijn. Je hebt dan sowieso iets om op terug te vallen als er na de aankoop iets mis blijkt te zijn met je nieuwe vierwieler. Ook moet je de verkoper vragen stellen over de garantie.